Wijziging overdrachtsbelasting

Per 1 januari 2021 verandert de regeling van de overdrachtsbelasting. Wanneer u een woning koopt waarin u gaat wonen, bedraagt de overdrachtsbelasting 2%. In alle andere gevallen wordt dit 8%.

Dit betekent dat wanneer u bijvoorbeeld een beleggingspand koopt (voor de verhuur), een perceel grond of een garagebox, steeds 8% overdrachtsbelasting moet worden betaald. In 2020 is dat onder omstandigheden 2% en anders 6%.

Daarnaast wordt een "startersvrijstelling" ingevoerd. Dit betekent dat wanneer aan de voorwaarden van die vrijstelling wordt voldaan, er geen overdrachtsbelasting verschuldigd is. Die voorwaarden zijn:
a. u bent meerderjarig maar jonger dan 35 jaar;
b. u heeft de vrijstelling voor starters nog niet eerder gebruikt;
c. u gaat de woning anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gebruiken;
d. u bevestigt dit in een door u te ondertekenen verklaring.

Vanaf 1 april 2021 komt daar nog een voorwaarde bij: de woning met aanhorigheden is niet meer waard dan € 400.000,=. 

Ook als u al een koophuis heeft, kunt u bij het kopen van een ander huis eenmalig gebruikmaken van de startersvrijstelling, mits u maar aan de bovenstaande eisen voldoet. Indien een woning door meerdere personen wordt verkregen, wordt de startersvrijstelling voor ieder afzonderlijk beoordeeld.

Mogelijk is deze regeling voor u reden om de overdracht van de woning uit te stellen naar 2021. In dat geval adviseren wij u contact op te nemen met uw makelaar. De makelaar kan dan met de verkoper overleggen of verkoper akkoord gaat met uitstel van de akte van levering. De sleuteloverdracht zal dan wellicht ook later gaat plaatsvinden. Uiteraard kunt u het vorenstaande rechtstreeks met de verkoper overleggen indien de koopovereenkomst zonder tussenkomst van een makelaar tot stand is gekomen.

Wij adviseren u om indien u gewijzigde afspraken maakt, deze schriftelijk vast te leggen en ons hierover zo spoedig mogelijk te informeren. Neemt u gerust contact op als wij u van dienst kunnen zijn.